JAARSTUKKEN 2019

Klimaat en duurzaamheid

Speerpunten

Wat wilden we bereiken en wat hebben we bereikt?

1. Energie

Wij willen energie neutraal zijn in 2050. We willen de visie op klimaat en duurzaamheid vaststellen. De doelen die we in het Gelders Energie Akkoord hebben afgesproken zijn hierbij leidend.

Wat hebben we bereikt?

Samen met gemeenten in de regio werkten we aan het concept bod voor de Regionale Energie Strategie voor zon en wind (RES-bod). Het RES-bod is door u vastgesteld.
Met de lokale energiecoöperatie eCoBuren en het Energieloket Rivierenland werkten we aan een plan voor energiebesparing en isolatie van woningen en bedrijfspanden. Het Energieloket Rivierland is naar onze gemeente gehaald en gevestigd in het gemeentehuis. We voeren met initiatiefnemers voor zonnevelden en windmolens gesprekken over de mogelijkheden en plannen in onze gemeente. Na vaststelling van de beleidskaders rond zonnevelden in 2020, nemen we deze aanvragen in behandeling.

In de Klimaatvisie bepaalt u op hoofdlijnen de kaders van het beleid voor klimaat en duurzaamheid. In 2020 moet deze klimaatvisie vastgesteld worden. In 2019 hebt u de volgende doelstelling bepaald voor onze gemeente. Inwoners, bedrijven en uw raadswerkgroep Klimaat zijn hierbij betrokken.

Doelstelling gemeente Buren:

  • 2030 CO 2 reductie uitstoot 55% (GEA akkoord)
  • 2030 doelstelling voor Buren zon en wind (0,17 Twh)
  • 17 windmolens van 3Mwh* en 67 ha zonnevelden

Voor 2020 is er budget vrij gemaakt voor de formatie van deze strategische opgave, om onder andere het plan van aanpak warmtevisie te ontwikkelen.

2. Klimaatadaptatie

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in Buren merkbaar. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. In 2019 onderzoeken we welke gevolgen deze extremen hebben voor ons gebied en welke maatregelen nodig zijn.

Wat hebben we bereikt?

Er zijn in 2019 regionale stresstesten uitgevoerd. Daarbij is op regionaal niveau gekeken naar de vier thema's: wateroverlast, waterveiligheid, droogte en hitte. We werken samen met andere gemeenten in de regio aan de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) waarin de thema's nader zijn/worden uitgewerkt.
De RAS leggen wij u in 2020 voor.

3. Verduurzaming van gemeentelijke vastgoed en de interne bedrijfsvoering

In 2019 willen we bij onderhoud van gemeentelijke gebouwen vanuit onze eigenaars rol duurzaamheid als kwaliteitscriterium toevoegen. Ook in onze interne bedrijfsvoering willen we duurzaamheid mee laten wegen bij het maken van keuzes.

Wat hebben we bereikt

In 2019 voerden wij gesprekken in verschillende teams en met externen over de mogelijkheden. Er zijn een aantal maatregelen besproken en/of gerealiseerd: 

  • Er zijn 2 elektrische fietsen voor medewerkers van het team Stib gekocht;
  • De proef met afval scheiden was succesvol. Dit is doorgevoerd in de hele organisatie;
  • Gesprekken over mobiliteit van medewerkers in kader van woon-werkverkeer (er rijden meer medewerkers met elkaar mee) zijn gevoerd;
  • In 2019 zijn energiescans uitgevoerd in de gemeentelijke panden. De uitkomsten van deze scans nemen we mee in het nieuw op te stellen Duurzaam MeerJaren Onderhoud Programma (DMJOP) in 2021, waarvan de voorbereiding start in 2020.
  • Eerste gesprekken over verduurzamingsplannen woningbouw. Zowel intern (projecten) met projectleiders en extern met corporaties (huursector).