JAARSTUKKEN 2019

Kerngericht werken

Speerpunten

Wat wilden we bereiken en wat hebben we bereikt?

1. Actief en betrokken gemeente

We willen een uitnodigende, actieve, betrokken en open organisatie zijn, waar inwoners zich gehoord, gezien en erkend voelen.

Wat hebben we bereikt?

In 2019 zijn we gestart met het project Kerngericht werken. De kernen zijn Zoelmond, Zoelen, Asch, Beusichem, Buren, Eck en Wiel, Erichem, Ravenswaaij, Ingen, Kerk-Avezaath, Maurik, Ommeren, Lienden en Lingemeer. Onderdeel hiervan is het experimenteren met kerngericht werken via pilots in Ingen, Ravenswaaij en Zoelen. Daarnaast spraken we met de gemeentelijke organisatie over de gevolgen van kerngericht werken voor de manier van werken. De ervaringen van het project verwerken we in een visie op kerngericht werken.

2. Maatwerk in de verschillende kernen

We willen maatwerk in de verschillende kernen leveren. Samen met inwoners denken we na over   veranderingen en ontwikkelingen in hun directe omgeving.

Wat hebben we bereikt?

Via de pilots in Ingen, Ravenswaaij en Zoelen zoeken we naar de beste manier om kerngericht te werken die past bij de eigenheid van kernen. We gingen hierbij in gesprek met inwoners over het verbeteren van hun leefomgeving. Dit deden we mede in combinatie met gesprekken over de invoering van de Omgevingswet. We experimenteren ook met kernambtenaren. Zij vormen de verbinding tussen onze gemeente en inwoners. Daarnaast zijn we gestart met het leefbaarheidsbudget, waarmee initiatieven uit kernen mogelijk gemaakt kunnen worden.

3. Lerende organisatie

We halen informatie op uit de samenleving om de dienstverlening te verbeteren. We onderzoeken behoeften van onze burgers en passen de dienstverlening daar op aan. We denken van buiten naar binnen.

Wat hebben we bereikt?

In het voorjaar van 2019 voerde Spectrum namens ons een onderzoek uit naar kerngericht werken in de drie pilotkernen en in drie andere kernen (Kerk-Avezaath, Maurik en Ommeren). We vroegen inwoners hoe zij betrokken zijn geweest bij ontwikkelingen in hun leefomgeving en hoe ze dat graag in de toekomst zien. De resultaten zijn onder te verdelen in drie onderdelen: de behoefte aan betere samenwerking tussen inwoners en de gemeente, duidelijkheid over het verschil tussen de rollen en verantwoordelijkheden van de gemeente en van inwoners, en actuele onderwerpen per dorp (zoals onderhoud van groen en verkeer). De resultaten hiervan gebruikten we voor het inrichten van de pilots en de gesprekken met inwoners. We gebruiken de resultaten ook als informatie voor de visie op kerngericht werken in 2020.