JAARSTUKKEN 2019

Programma's

Inwonerszaken

Zorg en veiligheid

Iedere gemeente staat voor de opgave een sluitend vangnet te realiseren. Ieder mogelijk probleem   op het snijvlak van zorg en veiligheid moeten we als gemeente oplossen. Samen met onze (zorg) partners moeten we werken aan integrale oplossingen. We investeren in het maken van goede en soms nieuwe verbindingen. Op ambtelijk niveau hebben we de afgelopen jaren de eerste stappen gezet in de samenwerking. In 2019 bedden we dit in de ambtelijke organisatie.

Wat is de status van deze ontwikkeling?

In het afgelopen jaar hebben we intensief samengewerkt wanneer er sprake was van complexe problematiek op het snijvlak van zorg/leefbaarheid en veiligheid. Zowel op casusniveau als waar het bredere vraagstukken betreft. Bij vraagstukken waar niet direct een oplossing voorhanden was, hebben we zogenoemde multidisciplinaire overleggen georganiseerd met partners in zowel het zorg- als het veiligheidsdomein. Er is meer kennis van en begrip voor ieders mogelijkheden en beperkingen gekomen, we hebben nieuwe werkwijzen getest en gezocht naar manieren om impasses te doorbreken. De volgende stap is om te komen tot structurele werkafspraken en voorwaarden voor een succesvolle en efficiënte samenwerking.

Transformatie sociaal domein

De transities in het sociaal domein zijn achter de rug. Dat was de eerste stap in het proces. De grote uitdaging is nu om het werk daadwerkelijk anders te gaan doen dan voorheen. De bedoeling was immers dat zorg en dienstverlening dichtbij, passend en betaalbaar uitgevoerd zou worden. Daarin zijn nog de nodige stappen te zetten.

Wat is de status van deze ontwikkeling?

Er is een projectgroep gestart met de opgave 'transformatie sociaal domein'. Deze projectgroep heeft als doel een visie op de transformatie te geven en daarnaast een uitvoeringsplan op te stellen om de transformatie in de praktijk vorm te geven. Gezien de omvang van het project kost het tijd om de benodigde stappen te concretiseren en uit te voeren. De visie is in mei 2019 vastgesteld.

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet en de manier van werken die daarbij hoort, heeft impact op de processen en de communicatie met de omgeving. Inwonersparticipatie speelt hierbij een belangrijke rol. Door de Omgevingswet is er meer aandacht voor het thema gezondheid bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Wat is de status van deze ontwikkeling?

Inwoners zijn via een participatieronde langs de dorpen betrokken geweest bij het nadenken over toekomstige ontwikkeling in hun eigen leefomgeving. De wijze waarop de leefomgeving meer dan nu kan bijdragen aan de gezondheid van inwoners is daarbij een terugkerend thema geweest. Bij het opstellen van de omgevingsvisie willen we deze wensen terug laten komen in de visie en het beleid van onze gemeente. Daarnaast zijn wij gestart met een traject om procedures voor vergunningen en processen rondom initiatieven te vereenvoudigen. In 2019 is de basis gelegd om in 2020 over deze processen besluiten te laten nemen.